Увійти

Увідійть у свій аккаунт

Логін *
Пароль*
Запамятати

Звичний термін зі сфери житла насправді уже й тне такий простий, як здається. Тим паче не забуваємо що у нас мета обрати для відпочинку котедж в Карпатах. Отож обираємо котедж.

 

Що таке котедж в Карпатах

Як не дивно але  поняття відпочинку в котеджі уже давно отримав цілу серію стійких асоціацій та уявлень. Зазвичай котедж в Карпатах в уявлені пересічного відпочивальника чи туриста це такий собі окремий будинок у якому є декілька кімнат і усі зручності. Переважно будинок з дерева чи зрубу. Вартість проживання у котеджі значно вища аніж в номерах чи кімнатах. Переважно котеджі для сімей з достатком.

Ну і в таких уявленнях є велика доля правди як і певна доля легенд. Тож далі спробуємо зрозуміти переваги та тонкощі вибору котеджів в Карпатах та карпатському регіоні.

Зрозуміло що термін котедж перейшов у туристичну сферу з будівельної чи точніше архітектурної сфери. За термінологічним трактування «котедж» це сільський або міський будинок. Проста одно або півтори поверхова будівля з відносно невеликою площею для постійного або тимчасового проживання.

Так було у повсякденному житті, та коли котеджі перекинулися у туристично-відпочинкову сферу межі цих трактувань стали суттєво розширюватися. А ще до плюсувати любов жителів Карпат виходити за межі, тож у сучасних реаліях можна зустріти котеджі найрізноманітніших архітектурних конструкцій та поверховості: можна побачити і на 2 і навіть на 3 поверхи. Чому так?

Все дуже просто. В туризмі термін «котедж» став видозмінюватися і на сьогодні це не простий сільський або міський будинок, а це формат туристичного житла де умови диктує не архітектура а вимоги щодо туристичних послуг та умов обслуговування відпочивальників. Сьогодні котедж у Карпатах це такий собі вирваний з тіла готелю номер з розширеними можливостями.

Хотів сказати що радше я б до цього явища підібрав термін «апартаменти», але це теж буде не зовсім вірно: тут асортимент видів та форматів такий що котедж не завжди апартаменти, і не завжди котедж навіть відповідає своєму первинному значенню. Єдина ознака карпатських котеджів це окремо стояча споруда з можливістю прийому невеликої групи людей. Найбільшою перевагою проживання в котеджі є автономність та незалежність

Котедж в Карпатах  - як це на практиці.

Один з якісних і зразкових варіантів котеджів довелося відвідати декілька років тому. Котедж «У Лукача» що на Закарпатті – можна вважати класичним представником карпатських котеджів. Загалом варто зазначити що розташований він у комплексі котеджів. Той у якому довелося проживати ззовні нагадував звичайну сільську хатину, яка розташована у селі Пашківці. Проте в середині розміщувалися цілком пристойні апартаменти з двох кімнат, кухнею та санвузлом. Загалом тут комфортно можуть розміститися 8 відпочивальників. Звісно такий котедж зручніше бронювати товариству у повному складі.

І ось тут спростовується легенда про нібито виключно сімейне призначення котеджів. На практиці усе набагато цікавіше. Тут можуть розміститися 1-2 сім’ї. Тут може поселятися товариство туристів, тут можуть проживати представники  конкретної компанії чи фірми які приїхали на певний корпоративний захід. Тобто функціонально котеджів врази ширший ніж ми собі уявляємо.

Ну і варто зазначити що форма подачі котеджів може бути найрізноманітнішою. Його можуть вам пропонувати у форматі садиби, у форматі частини котеджного містечка, або взагалі можуть запропонувати придбати у власність. Пригадую такий варіант існував також на Закарпатті на території санаторію Боржава. Тут поряд було побудовано котеджне містечко, котеджі в якому можна було орендувати для відпочинку, або взагалі придбати у власність. Щось подібного в інших форматах не спостерігав.

Рекомендації щодо вибору котеджу в Карпатах для відпочинку

Ось тут треба зважати на два моменти перед тим як обирати котедж для відпочинку.

  1. Як саме будемо відпочивати. Відповідь на це питання одразу дасть зрозуміти які умови вам потрібні і формат розташування котеджу: чи це окрема автономна споруда, чи це дім на території якогось комплексу (скажімо на базі відпочинку "Бойківський двір"). В одному і іншому варіанті є свої переваги та недоліки.
  2. З ким відпочиваємо. Звісно якщо у вас є зайві гроші – відпочинок в котеджі з коханою ще та романтика. Проте якщо рахуєте ваші гроші то у цьому випадку – краще готель, а ось в котедж заселяємось сімейством чи товариством.
  3. Що цікавого поряд. Переконаний що орендувати котедж в Карпатах просто щоб заселитися і весь період перебувати в 4-х стінах ніхто не буде. Тож бажані туристичні принади від котеджу мають бути в переважній більшості на віддалі півдня поїздки на авто.

А загалом якщо обираємо котедж в Карпатах, маємо розуміти що форматів котеджів значно більше ніж у звичного поняття «котедж», тож уважно знайомимося з деталями, обов’язково читаємо відгуки. Лише так зможемо не натрапити на нечистих на руку господарів і отримати від відпочинку в Карпатах справжню насолоду.

Котеджі в Каталозі туристичних послуг>>



karpatyturinfo