Увійти

Увідійть у свій аккаунт

Логін *
Пароль*
Запамятати

Сегодня мы отправляемся в необычное путешествие в Карпаты, в село Майдан Дрогобычского района. Сразу скажу, что еще с детства испытываю к этому месту особую любовь ведь первые путешествия в горы, мы с семьей делали именно сюда. Поэтому путешествуем в село Майдан, которое сегодня принадлежит Сходницкой территориальной громаде Львовской области. Здесь есть на что посмотреть и это отличная возможность побывать в самом сердце Карпат.

 

Дорога в Майдан

Під час мандрівки Майдан ви неодмінно побуваєте на курорті Східниця, який є найкращим орієнтиром. Якщо заїжджаємо зі сторони Борислава, спустившись з перевалу ми не повертаємо на курорт Східниця а рухаємось у напрямку до села Новий Кропивник. Проїхавши село впираємося в річку Стрий та роздоріжжя. Тут повертаємо ліворуч і рухаємось центральною дорогою. Дале після великого мосту буде село Рибник, а за Рибником уже Майдан.

Тож мандруючи по цій дорозі варто зупинитися біля підніжжя гори Небесної сотні – однієї з найвищих гір цього регіону. І саме з неї розпочинається хребет який завершується відомою горою «Парашка» що біля міста Сколе. Так от зміни по троху дістаються села Майдан. Звична ґрунтова дорога сьогодні одягається в асфальт і уже за мить при бажанні доїхати до села  буде швидко та зручно.

В селі Майдан

Якась є містика у цьому краї і в чому вона полягає для мене досі загадка. Можливо те що село розташоване на межі цивілізації і дикої природи. Уже за межею села розкинулися володіння Національного природного парку «Сколівські бескиди». А можливо містика у його буремній історії. Таке невелике поселення у 20 сторіччі встигло побувати як мінімум у складі 4 держав, стати туристичним центром та транспортним вузлом і зрештою опинитися на задвірках.

Майдан: остаткы железнодорожного моста

Та як знаємо історія безслідно не зникає і сьогодні Майдан став хранителем багатьох цікавих артефактів і таємниць, які уже це цей момент приваблюють знавців та туристів. І мабуть найдавнішим артефактом у селі є старовинна плавильна піч. Кажуть що вона вже діяла у 1814 році. Місцеві річкові породи тут багаті на залізо. Тож тут пристосувалися його добувати. У більшості випадків добуте залізо йшло на виготовлення цвяхів і усілякого дрібного господарського приладдя. Що цікаво про подібні споруди по сусідству нічого невідомо, тож цілком можна припустити що Майдан регіонально був і промисловим центром.

Майдан: древняя плавильная печь

В Майдані усе поряд і наступна принада це вілла інженера Казимира Вілімовського. З постаттю даної особи пов’язана транспортна історія Майдану. Так саме на початку минулого сторіччя Майдан був вузловим залізничним центром проте не звичайної залізниці а вузькоколійки. Про неї можна розповідати багато, та все ж у нас на каналі окремий фільм присвячений цьому факту. Але як не крути у Майдані багато принад пов’язані з цією історією. Казимир Вілімовський був директором цієї залізниці. Згодом його маєток у радянський час став слугувати офісом для Майданівського лісництва, яким є й до сьогодні. Та все ж і досі вражає  своєю дерев’яною архітектурою.

Майдан: Вилла Казимира Вилимовского - Майлановское лесничество

Майдан: Вилла Казимира Вилимовского - Майлановское лесничество

Майдан: Вилла Казимира Вилимовского - Майлановское лесничество

Поряд височіє середньовічний замок в занепаді. Насправді також залізничний артефакт – Костел Святої Анни так і не встиг виконати свого призначення. Споруджений у 1938 році став жертвою політичного розподілу Європи напередодні другої світової. До речі споруджений був з ініціативи того ж директора залізниці Казимира Вілімовського. У той час на території Майдану проживало багато Поляків. Вони ж засиляли колишню австрійську колонію Мальманшталь, яка тоді розташовувалась поряд. Згодом костел став складом а потім Будинком відпочинку. Сьогодні перебуває в занепаді, і тільки додає містичності цьому краю.

maydan 2

Як пам’ятка польської історії в Майдані збережене старе польське кладовище, яке сьогодні окультурене і є під наглядом польських громад Дрогобиччини.

Майдан: старое польское кладбище (yarekfoto)

Природа села Майдан

Ну і звісно Майдан має просто феноменальну природу з чудовими видами на Карпати і навіть річкою та скелями. Кажуть що у ріці Рибничанці, яка протікає по території села навіть водиться форель. Якщо рухатися від Костелу до кінця села – ми впираємося в шлагбаум за яким розкинулися заповідні території та урочище Мальмансталь. Якщо поталанить тут можна зустріти зубрів у дикій природі.

maydan 9

maydan 8

Отож потрапити в Майдан можна як власним транспортом, так і в складі екскурсійних груп з курортів Трускавець та Східниця. І таки є сподівання що через нетривалий час туристичне життя повернеться і в цю перлину Карпатських гір.


 

Ярослав БАРАН

Фото: https://yarekfoto.co.ua



karpatyturinfo