Увійти

Увідійть у свій аккаунт

Логін *
Пароль*
Запамятати

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Ще одна пам’ятка природи, яку неодмінно варто відвідати. Розташований водоспад на околиці села Пилипець. Якщо в’їжджаєте в село зі сторони Воловця, у центрі села біля торгівельного центру повертаєте на права і рухаєтесь до роздоріжжя, на якому тримаєтесь правої дороги і через декілька хвилин опинитесь перед входом на територію водоспаду. Станом на час підготовки матеріалу вхід на територію був платним. Але воно того варте.

Існує декілька версій походження назви водоспаду. За однією назва виникла від акустичного ефекту який нагадує шепіт. Він виникає, коли перебуваєш на відстані від водоспаду. Проте таке творіння природи не могло обійтися без легенд, тож існує і легендарна версія походження назви «Шипіт». Як розповідає легенда, жили колись в Пилипці Марічка і Іванко. За традицією стародавніх сюжетів вони кохали один одного. Та не все так було просто. Марічка була з заможної сім’ї, то ж батьки не схвалювали такі стосунки, навіть забороняли молодятам зустрічатися. Тож усі зустрічі відбувалися таємно біля тоді ще безіменного водоспаду. Якось Іванко запропонував Марічці одружитися, але ця пропозиція зустріла великий спротив батьків. Тож вечором вони знову зустрілися в таємному місці під водоспадом і довго плакали. Аж раптом надійшла велика вода (повінь) і знесло молодять з берега. Іванка течія віднесла праворуч а Марічку ліворуч і більше вони ніколи не зустрілися. Мама Марічки сильно страждала від цього і регулярно навідувала місце таємних зустрічей. І ось стоячи над водоспадом їй вчувалося що Марічка щось шепоче до неї намагається з нею розмовляти. Звідтіля і назва «Шепіт» або «Шипіт».

Справді річка нижче водоспаду поділяється на 2 рукава, що підсилює віру у легенду. А загалом водоспад бере свій початок високо в горах на Боржавських полонинах. Його висота становить 15 метрів. Особливо він гарно виглядає у період танення снігів на початку весни, коли талі види наповнюють його неповторною музикою. В період засух водоспад перетворюється на струмок.

Уже тривалий час водоспад «Шипіт» є улюбленим місцем для прогулянок як місцевих мешканців так і туристів. У літню спеку це надзвичайно комфортне і прохолодне місце. Тому не дивно що довкола водоспаду вирує активне творче життя. Тут проходять усілякі конкурси та фестивалі. Серед найвідоміших фестиваль субкультур та неформалів «Шипіт» який традиційно триває у Липні на Івана Купала.

 

{jcomments on}

 

 



karpatyturinfo