Увійти

Увідійть у свій аккаунт

Логін *
Пароль*
Запамятати

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Серед замків Карпатського регіону Замок Паланок що у Мукачеве виділяється по особливому. Мабуть причина у історичному значені і розташовані. Сьогодні замок Паланок добре зберігся і дає відвідувачам по справжньому відчути дух середньовіччя. Розташований він на горі, яка самотньо і нетипово розміщена серед рівнини, що дало підстави для народження багатьох легенд. Розповідають що гора є рукотворною, насипною. Проте останні дослідження спростували цю теорію і довели вулканічне походження цього гірського утворення.

Замок Паланок - історія

Перші спогади про замок датуються 11 сторіччям. Спочатку там було споруджено квадратну кам’яну вежу, а вже згодом довкола неї розрослася справжня фортеця. Нажаль вежа до наших днів не збереглася. Господарів у замку також було багато. Спочатку це були угорські царі династії Арпадовичів. З 14 століття замком володіє вже династія королів Анжу: королям Карлу Роберту, Людовику Великому, Єлизаветі Анжуйській. У ці часи замок слугував для захисту торгових і воєнно-стратегічних шляхів, і в ньому постійно перебував гарнізон добре озброєних вояків. Науковцям сьогодні відомі усі імена їх капітанів починаючи з 1321 року. З 1396 по 1414 рік Мукачівським замком володів подільський князь Федір Корятович з роду литовських князів Гедимінасів. Він отримав їх у подарунок від угорського короля Жигмонда, якому був родичем, уступивши йому свої права на Поділля. Федір Корятович значно укріпив замок і перетворив його у свою резиденцію. На протязі XV - XVI ст.. Мукачівський замок належав багатьом володарям, які його розбудували. З 1629 по 1711 рік Мукачівський замок належав сім'ї трансільванських князів династії Ракоці. Дердь І Ракоці перетворив замок у столицю свого князівства. Після його смерті у 1648 році його вдова Жужанна Лорантфі продовжила реконструкцію замку. Вона споруджує Середній і Нижній замок, а також зовнішнє оборонне кільце з водяним ровом і паланком. Перебудований у стилі воєнного французького інженера, замок набув вигляду типового середньовічного замку з високими вежами, колись їх було 14, і могутніми бастіонами. Після смерті Софії Баторі у 1680 р. замок перейшов до вдови Фсрснца І Ракоці - княгині хорватського походження Ілони Зріні. З 1685 по 1638 р. вона мужньо обороняла замок під час найтривалішої з його облог (майже три роки), яку здійснили австрійські імператорські війська. Вся Європа слідкувала за подіями в Мукачеві. На стіні будови Верхнього замку у 1993 р. був встановлений бронзовий барельєф з зображенням княгині Ілони Зріні.
Після капітуляції замку імператор Леопольд І наказав відбудувати його у відповідності з вимогами фортифікації того часу. Були знесені високі вежі і старий донжон. Замок набув вигляду низької фортеці з виступаючими
бастіонами і кількома лініями польових укріплень під горою. Після цієї перебудови Мукачівський замок став найміцнішою фортецею на сході Австрійської імперії.
З 1703 по 1711 р. Мукачівський замок стає оплотом національно-визвольної війни угорського народу під керівництвом трансільванського князя Фсренца II Ракоці, сина Ілони Зріні. Найактивнішу участь у цій війні взяли русини-українці.
Після поразки війни "куруців" Мукачівський замок знову переходить в руки Габсбургів. Поступово він втрачає своє військове значення і в 1782 році
указом Імператора Йосипа II тут відкривають державну політичну тюрму, в якій на протязі більш ніж 100 років перебувало біля 20 тисяч в'язнів.
В 1896 році в'язниця в замку була ліквідована. Поступово він приходить в занепад і руйнується. В період Чехословацької республіки в замку були розташовані військові частини. Під час Другої світової війни, уже в складі Угорщини, замок займали угорські військові частини. Після визволення Закарпаття в жовтні 1944 р. і возз'єднання з Радянською Україною в замку спочатку знаходилися військові частини Радянської армії, а потім було відкрито профтехучилище.
Зараз у "замку ведуться реставраційні роботи, щоб пристосувати його під
музейно-туристичний комплекс.

Замок Паланок - конструкція замку

Сучасна конструкція замку паланок складається з трьох частин: верхнього замку, середнього замку, нижнього замку. Усі ці конструкції розкинуті на трьох терасах. Найстарішим є верхній замок. Весь замок і кожна його частина оточені кам'яними кріпосними стінами 3-3,5 м завтовшки, сухими ровами глибиною 10-12 м, через які були перекинуті дерев'яні, колись підйомні, мости. Також біля замку збереглася давня замкова дорога, якою і сьогодні туристи дістаються до цієї історичної споруди.

Замок Паланок - таємниці замку

У південній частині двору знаходиться колодязь глибиною 85 м., воду з якого
використовували до кінця XIX ст.. За австрійськими джерелами XIX ст. На глибині 71 м у колодязі вирубано кам'яні спіральні сходи, які закінчуються на рівні 1,6 м від дна нішами, одна у південному напрямку, друга - у північному. За легендою з дна колодязя вів таємний підземний хід до берега Латориці.

Замок Паланок - звідки назва

І врешті звідкіля походить назва замку. Як відоимо з історичних джерел замок було оточено глибоким ровом який наповнювали ровом з ріки Латориця. У 17 сторіччі ця оборонна система було вдосконалена дубовим частоколом – паланком. Відтіля і назва

Замок Паланок - як дістатися

Замок Паланок є однією з туристичних перлин карпатського регіону. Дістатися до нього просто, оскільки Мукачеве розташоване на трасі Київ – Чоп. Для того щоб детально зним познайомитися, варто орендувати житло у Мукачевому. Проте з інших куточків Карпат екскурсійні агенції організовують часті поїздки у Мукачеве, тому оглянути одне з чудес Карпат буде не складно.



karpatyturinfo