Увійти

Увідійть у свій аккаунт

Логін *
Пароль*
Запамятати

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Справді бункер оборонної лінії Арпада сьогодні увійшла в перелік техногенних пам’яток Карпат та карпатського регіону загалом. Мало того він має історичну цінність і на нашу думку є обов’язковою для свійського туризму. Споруджене це підземелля військового призначення на передодні другої світової війни і увійшло воно до складу просто велетенського за масштабами військово-оборонного комплексу під назвою «Лінія Арпада». Залишки цього комплексу можна спостерігати при під’їзді до Озера Синевир.

 

Звісно історія створення Бункера оборонної лінії Арпада тісно переплітається з геополітичною ситуацією у ці часи: після укладання Пакту Молотова Ріббентропа, оборонна лінія Арпада стала прикордонною спорудою на лінії розмежування, яка розділяла сфери впливу Радянського союзу та нацистської Німеччини. Саме останнім вона слугувала прикордонно-оборонним комплексом.

Лінія Арпада проходила вздовж Карпат протягом кількох сотень кілометрів.

arpad_1

Щодо Бункера лінії Арпада він мав служити командним пунктом цієї оборонної системи. Продуманий і грамотно спроектований – на той час вважався майже неприступним. Радянським військам вдалося його захопити осадою та психологічною деморалізацією військових, які там перебували, і які не витримали тиску та самостійно здалися. Про це можна довідатися з публікації «Покровські громи» у нас на сайті. Загалом варто згадати що будувати цей підземний комплекс угорські інженери, які на той час вважалися кращими метробудвниками в Європі.

Загалом Бункер лінії Арпада має цікаву як воєнну так і після воєнну історію. У ньому досі зберігається багато таємниць та білих плям, які науковці намагаються сьогодні розгадати. Та про це та інше більше розкажуть фахові екскурсоводи та історики, які сьогодні обслуговують цей комплекс.

Декілька слів про конструкцію бункера. Він має два рівні орієнтовно на глибині 35 та 50 метрів. Подейкують що загальна протяжність його тунелей перевищує кількох кілометрів, хоча сьогодні для туристів відкопано, відреставровано лишень 759 метрів. Проте і ті вражають монументальність та інженерною продуманістю.

arpad 13

Сьогодні потрапити в Бункер лінії Арпада достатньо просто. Для цього рухаємось по трасі Київ-Чоп у напрямку Закарпаття. У селі Нижні Ворота, оминувши міст з КПП звертаємо праворуч на дорогу що веде на курорт Поляну. У першому ж селі Верхня Грабівниця орієнтуємося на вказівник «Бункер» і звертаємо праворуч. Через кількасот метрів ви на місці.

Домовитися про екскурсію:
Іван: (099) 555 07 07



karpatyturinfo