Увійти

Увідійть у свій аккаунт

Логін *
Пароль*
Запамятати

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Ну ніяк ми у ці краї з нашою командою не можемо попасти. Інколи складалося враження що досвідчені мольфари оберігають цю перлину Карпат від сторонніх інформаційних втручань. Роками крутимось довкола Верховини, а у селище зась. І ось нарешті цього року  (2021) карпатська магія змилостивилась над нами і відкрила маленьку щілину, через яку ми спробували довідатися про Верховину трошки більше. Повертаючись з рафтингу на ріці Черемош таки вирішили зупинитися та відвідати історико-краєзнавчий музей Гуцульщини.

 museum verhovyna 1

Розташований музей на центральній вулиці селища за адресою: Івана Франка 5, тобто знайти його буде достатньо просто. Цікава двоповерхова дерев’яна споруда однозначно приверне до себе увагу. Кажуть створений він ще у 1938 році минулого сторіччя. Ініціатором його створення був відомий у цьому краю суспільно-політичний діяч, етнограф, письменник та депутат Польського сейму Петро Шекерик-Доників.

А тепер про те що за скарби ховає історико-краєзнавчий музей Гуцульщини у смт Верховина. Так от невипадково Верховину вважають серцем гуцульського краю, тож музей акумулював в собі просто велетенську кількість експонатів які розповідають про життя та побут карпатської народності Гуцулів. Тут безліч археологічних знахідок, стародавніх виробів домашнього ужитку, предметів мистецтва, одягу місцевих мешканців, виробів ткацтва тощо. Лишень одне споглядання експозицій, які презентовані на високому рівні уже на 200% заповнюють ваше сприйняття цікавою інформацією. Якщо уявити що кожен з предметів має свою історію, яку б вам розповіли працівники музею – очевидно тут можна блукати понад тиждень. Нажаль нам поталанило лишень споглядати, а це означає що навідатися сюди варто і не один раз.

Також окремо зазначимо що музей репрезентує не лишень давню історію. Тут є експозиції, які розповідають про відносно недавні події з життя краю та України загалом. Тобто історико-краєзнавчий музей Гуцульщини – своєрідний місток у часі, який дає змогу аналізувати, спостерігати за історичними тенденціями і зрештою зрозуміти що історія твориться сьогодні.

Відверто враження неймовірні. Скажу більше з практики нашого поталу нажаль з музеями як туристичними пам’ятками не завжди все так просто і однозначно. Найбільшою проблемою для туриста у музеях карпатського регіону є доступність до них. Незрозумілі графіки роботи і способи потрапити у них. Проте це не стосується історико-краєзнавчого музею Гуцульщини що у смт Ворохта. Потрапили сюди з першого разу, без будь-яких обмежень і інформаційних перепон. Мало того в мережі прочитали що даний музей потрапив до переліку тих споруд які перевірені на рівень доступності для людей з особливими потребами. Тому однозначно рекомендуємо відвідувати це місце по дорозі в Карпати.

museum verhovyna 2

museum verhovyna 3

museum verhovyna 4

Фото: ЯрекФОТО



karpatyturinfo